• Jedna z najchętniej odwiedzanych wysp greckich w celach turystycznych i wypoczynkowych z uwagi na walory klimatyczne i liczne zabytki. Zlokalizowana pomiędzy dwoma morzami: Śródziemnym i Egejskim.
• Główną atrakcją jest stolica wyspy ze średniowieczną starówką wpisaną na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Będąc na Rodos przejść się trasą trekkingową po Zatoce Anthony’ego Quinna. Miłośnicy kąpieli docenią Saint Paul’s Bay – idealną do skoków do wody oraz nurkowania skalistą zatokę u podnóża miasta.
• Z portu morskiego w Rodos można udać się na wycieczkę morską do pobliskiej Turcji.
• W okresie letnim na wyspie panują średnie temperatury 30 st. C oraz niemal nie występują opady deszczu.
• Kuchnia grecka łączy w sobie cechy kuchni włoskiej, bałkańskiej, tureckiej oraz cypryjskiej. Uważana jest za zdrową i prostą, bogatą w warzywa i przyprawy. Szczególnie cenione są greckie wina..