• Tunezja to miejsce zróżnicowane i fascynujące, gdzie czar orientu przeplata się ze starożytnymi ruinami, rajskimi plażami i zachwycającymi miastami, a to wszystko w otoczeniu turkusowego morza.
• Obowiązkowym miejscem dla osób lubiących malownicze kadry jest dzielnica Tunisu z biało-niebieskimi domami – Sidi Bu Said. 17 km od Tunisu oddalona jest Kartagina, gdzie za czasów Cesarstwa Rzymskiego znajdowały się największe wówczas termy na świecie.
• Północna część Tunezji leży w klimacie śródziemnomorskim z gorącym i suchym latem. W kurortach wakacyjnych wysoka temperatura schładzana jest przez bryzę morską.
• Tunezyjskie plaże są szerokie i piaszczysta. Posiadają złocisty, drobny piasek i łagodne zejście do ciepłego morza.
• Kuchnia tunezyjska to przede wszystkim świeże ryby i owoce morza, kasza kuskus, warzywa, a także mięso – jagnięcina i baranina oraz świeże i aromatyczne przyprawy. Można zauważyć wpływy kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej czy tureckiej.